Samenwerken maakt sterker – aftrap toeristisch seizoen 2017

Zacht kabbelend water, een fris lentezonnetje en bijna 100 West-Friese ondernemers bijeen in strandpaviljoen Oranje Buiten. Dat was het decor van de zesde aftrap van het toeristisch seizoen met als hoogtepunt het tekenen van het convenant van het Toeristisch Platform. Presentator Robert-Jan Knook (ANP/BNR) sprak met de aanwezige gasten over versterking van de West-Friese regio voor toerisme. Michel Bakelaar (Toeristisch Coördinator) stak meteen van wal met een stoere ambitie: Binnen vijf jaar tot de top 10 aantrekkelijkste regio’s van Nederland horen. Burgemeester Jan Nieuwenburg valt hem bij: “Wij hebben een heel aantrekkelijke regio. Maar van huis uit zijn wij het niet gewend om dat aan iedereen te vertellen. Be good and tell it!”

Aftrap gemist? Bekijk de sfeerfilm.

 

Gekleed in authentieke West-Friese kleding, meer dan 100 jaar oudHet kost Arnoud Ruiter, eigenaar van Oranje Buiten, weinig moeite om te vertellen wat zijn strandpaviljoen zo uniek en aantrekkelijk maakt. Het water is de grootste trekker. “Mensen worden blij van de zon en het water. Vanaf zaterdag ben ik zeven dagen per week open met een á la carte menu. Dan kunnen mensen er weer volop van genieten.”

Het Echte Holland
Marlies Groot is aangeschoven vanwege haar rol bij Holland boven Amsterdam (HbA). De ambitie van HbA is de bezoeker het ‘Echte Holland’ laten beleven. En dat willen zij bewerkstelligen door de krachten van de diverse regio’s te bundelen. “Voorheen waren de budgetten veel meer versnipperd. Nu kunnen we vanuit een budget, gefinancierd door de overheid, de regio’s in grote campagnes presenteren. Dat doen we onder andere met een goed gevulde database met alle evenementen en attracties in de regio en een regiokaart waar deze attracties in beeld zijn.”

Bakelaar: “We richten ons op zeven belangrijke pijlers van West-Friesland. Een daarvan is de Goudkust, om de Gouden Eeuw te promoten. We leggen een route uit langs alle VOC steden en bedrijven die iets met de Gouden Eeuw te maken hebben. Bijvoorbeeld het West-Fries Museum.”Toeristisch coordinator Michel Bakelaar overhandigt het getekende convenant aan toerisme wethouder Ben Tap.

Dat onze regio prachtig is, laat de promotiefilm van HbA zien. Gemaakt door Show me Holland uit Bergen. Groot: “We kijken niet alleen naar toeristische punten in de regio, maar ook naar ondernemers. We hebben heel veel kwalitatieve toeleveranciers in ons gebied. Daar moeten we gebruik van maken.”

G32
Sinds 1 januari is gemeente Hoorn toegetreden tot de G32, de 38 grootste steden van Nederland. Burgemeester Nieuwenburg heeft de toetreding bespoedigd. Door zijn ervaring bij gemeente Haarlem zag hij de toegevoegde waarde van de G32. Nieuwenburg: “Toerisme is een belangrijk onderdeel binnen de G32. We delen kennis op stedelijk niveau en leren van elkaar. We vergaderen steeds in een andere stad en het is ook belangrijk om de vergadering in Hoorn te plannen. Om te laten zien wat Hoorn als stad te bieden heeft. Er leeft namelijk een beeld dat Hoorn heel ver weg is, maar het is maar 30 minuten vanaf Amsterdam.”

Fotograaf: Alex Gitzels/Westfriesland Media.

Buiten de gebaande paden
Bakelaar: “Er ligt ook een rol aan de ondernemers om dit te vertellen. Of om buiten de gebaande paden te gaan. Een Boet trekt bijvoorbeeld heel veel bezoekers. Waarom niet een bezoek aan De Boet koppelen met een bezoek aan het West-Fries Museum? Of zet een tent neer in de vorm van een gigantische tafel en presenteer daar je West-Friese streekproducten. De West-Friese tafel is niet alleen promotor voor de regio, maar leidt ook jonge koks op om met de streekproducten te werken.”

Voor HbA is op dit moment de grootste uitdaging om de financiën in een gezonde balans tussen publiek en overheid te krijgen. Groot: “We gaan met ondernemers aan de slag om de consument te verleiden en blijven prikkelen voor deze regio.”

Met die woorden werd het toeristisch seizoen geopend en was het de beurt aan de ondernemers om het convenant Toeristisch Platform te tekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.