Ondernemers en politiek nader tot elkaar

Alex Gitzels/Westfriesland Media

Dat er in de politiek ook regelmatig gelachen wordt, bewezen wel de ondernemersdebatten in West-Friesland. Maar er werd ook serieus gedebatteerd over onderwerpen die ondernemers aangaan. Van de aantrekkingskracht van de regio op toeristen tot het opzetten van een ondernemersfonds. De organisatie was in handen van Ondernemend West-Friesland, Westfriese Bedrijvengroep (WBG) en Ondernemers Club Westfriesland (OCW). Mediapartner WestfrieslandinBedrijf.nl verzorgde een livestream van de Ondernemersdebatten via Facebook. Daar zijn de debatten terug te kijken. Rob van Loon en Robert-Jan Knook van Ondernemend West-Friesland geven een impressie.

 

Alex Gitzels/Westfriesland Media
Alex Gitzels/Westfriesland Media

“Van tevoren wisten we dat het buffelen was,” trapt Van Loon, in het dagelijks leven eigenaar van Events Holland, af. “Vier debatten, zeven gemeenten, per gemeente vijf tot twaalf partijen, reken maar uit. Maar organisatorisch hebben we vier uitstekende debatten afgeleverd. Een prestatie waar we best trots op mogen zijn.” Niet in de laatste plaats dankzij de samenwerking met WBG en OCW. Knook (ANP/BNR): “Inhoudelijk hebben zij grotendeels de debatten bepaald. Ieder debat bevatte onderwerpen die ondernemers aangaan. Zij hebben vragen waar politici antwoord op hebben. Maar ik weet niet of deze antwoorden het makkelijker maakte  voor ondernemers om te stemmen!”, lacht Knook erachteraan. Ook de gastvrijheid van de gemeenten was erg belangrijk. De locaties van de debatten was steeds de betreffende raadszaal. Van Loon: “Locatie en catering werden volledig gedragen door de gemeenten. Mooi om te zien dat er zoveel enthousiasme was om dit op te pikken. We merkten dat er grote behoefte is onder politiek en ondernemers om meer met elkaar samen te werken en kennis te delen. Deze debatten waren een mooie aftrap voor wat komen gaat. En ik denk dat Ondernemend West-Friesland daarin het voortouw moet nemen.”

Alex Gitzels/Westfriesland Media

Grote verschillen
De ondernemersdebatten kenden grote verschillen. Knook: “Het is grappig dat de zeven gemeenten, die allemaal in West-Friesland liggen, in de Ondernemersdebatten zo ver uiteen liepen. Zo was de opkomst qua politici in veel gemeenten hoog, maar van gemeente Enkhuizen was maar 1/3 van de partijen aanwezig. En in Hoorn was het aandeel ondernemers veel lager dan verwacht, terwijl in de SED gemeenten veel ondernemers enthousiast deelnamen aan het debat. In Medemblik en Opmeer/Koggenland kwamen ondernemers op het laatste moment binnenlopen, dat zorgde uiteindelijk voor volle zalen.” Van Loon vult aan: “In Hoorn gaf Hans (Huibers, voorzitter WBG, red.) aan de partijen terug dat het wat hem betrof ontbrak aan ambitie en visie. Daar ging het op een gegeven moment over volle vuilnisbakken en het weigeren van honden in de winkelstraten op zaterdag. In vergelijking lag het niveau tijdens het debat in de SED gemeenten weer een stuk hoger.”

Alex Gitzels/Westfriesland Media

 

Alex Gitzels/Westfriesland Media

Gelachen
In het welkomstwoord gaf debatleider Knook al aan dat het ook een vrolijk debat moest worden. Knook: “Ja kijk, ik vind dat je serieus over een onderwerp moet kunnen praten, maar ook met de nodige humor. Gelukkig werd het ijs als snel gebroken toen Lijsttrekker Roger Tonnaer van Fractie Tonnaer in Hoorn zich voorstelde als lijsttrekker van Partij van de… eh… (Roger Tonnaer was fractielid van de PvdA). Maar ook inhoudelijk weten politici de nodige kwinkslag te geven. Bijvoorbeeld Marjon van der Ven van VVD Hoorn, die het erg belangrijk vindt om dichtbij de binnenstad te kunnen parkeren, omdat het zo lastig lopen is met hoge hakken over de keien van de Rode Steen.” De debatleider komt zelf ook met grapjes uit de hoek. Knook: “Ik dacht dat HOP stond voor Hoornse Ondernemers Partij. Bleek de O voor Onafhankelijk te staan. De lijsttrekker van de partij, Robert Vinkenborg, vond het in deze setting natuurlijk prachtig!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.