“Gemeentelijke pot is leeg, creatief huismeesterschap is essentieel”

In een volle raadszaal van het gemeentehuis van Medemblik (Dick Ketlaan, Wognum), streden 8 politieke partijen tijdens vijf themadebatten om ‘de politieke eer’. Het Ondernemersdebat, georganiseerd door Ondernemend West-Friesland in opdracht van de Westfriese Bedrijven Groep en Ondernemers Federatie Medemblik, kreeg veel bekijks maandagavond.

Een politieke discussie ontstond bij de uitvoering van de huisvesting arbeidsmigranten. Dat ze welkom zijn is eenieder het over eens, maar over de uitvoering ervan ontstond verdeeldheid. Ook het aanwezige publiek (zowel ondernemers, politici als andere geïnteresseerden) was het nog niet zo eens over het feit of West-Friesland één gemeente zou moeten worden.

Alle partijen zijn het weldegelijk eens over het feit dat ‘de pot goed leeg is ‘ in Medemblik. Dit baart de politici en aanwezigen zorgen. Een forse inzet van externe mankrachten en onderzoeken is hiervan de oorzaak volgens het merendeel van de debaters. Harry Nederpelt (CDA) licht toe: “De gemeenteraad schakelt vaak een extern onderzoek in, maar stelt te vage kaders waardoor kosten oplopen.” Sylva Visser (ChristenUnie) stelt, dat externe bureaus weldegelijk goed ingeschakeld kunnen worden: “Als er maar concreet advies en resultaat uit blijkt. Meningen ophalen bij stakeholders kan iedereen. En laten we eerst vertrouwen op de expertise van onze ambtenaren.” Hans Boukens (OVWN) stelt voor: “Komend jaar maximaal 30 % van de externe onderzoekskosten van vorig jaar als plafond stellen!”

Over de dienstverlenende houding vanuit de Gemeente Medemblik is Frits Meester (voorzitter Ondernemers Federatie Medemblik) positief, alhoewel: “Ik mis in de partijprogramma’s van alle partijen de steun voor het ondernemersfonds en het meenemen van de belangen van ondernemers voor de gemeenschap en in het verlengde hiervan wat de politieke visie is over de samenwerking met ons.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.